Renault di Malaysia masih lagi dianggap sebagai jenama lebih premium dari model-model buatan Asia kerana ia berasal dari Perancis – rata-rata konsumer masih gusar akan kos penyelenggaraannya. Skeptikal yang sama juga masih sama di Indonesia, tetapi dengan pengenalan SUV bajet tujuh-tempat duduk baharunya di Gaikindo Indonesia International Auto Show (GIIAS) 2019 tempoh hari iaitu Renault Triber, seakan membawa lembaran baharu jenama tersebut setelah lebih 1,000 unit ditempah sepanjang acara berkenaan berjalan.

Menurut laporan Kompas, sepanjang 11 hari (18 hingga 28 Julai) GIIAS 2019 berlangsung, PT Maxindo Renault Indonesia (MRI) telah menerima 1,386 unit tempahan kereta baharu, di mana 1,033 unit daripadanya adalah Renault Triber. Walaupun harga rasmi SUV ini masih belum diumumkan, ia tidak menghalang orang ramai untuk menempahnya dengan bayaran deposit sebanyak Rp 3 juta (RM875).

Pasaran Indonesia sememangnya meminati SUV/MPV tujuh tempat duduk, dan Triber akan berhadapan dengan lawan-lawan yang telahpun mendapat tempat di hati ‘sejuta umat’ negara berkenaan seperti model dalam segmen Low Cost Green Car (LCGC) tiga baris tempat duduk yang lain termasuk Toyota Calya, Daihatsu Sigra dan Datsun GO+).

MRI telah memberikan jangkaan bahawa model ini akan dijual pada pasaran Indonesia pada harga lingkungan sama seperti model-model segmen LCGC, jadi sudah tentu ia akan diletakkan lebih rendah dari model-model SUV/MPV tujuh-tempat duduk yang lebih besar seperti Toyota Avanza, Daihatsu Xenia, Honda Mobilio, Suzuki Ertiga, Mitsubishi Xpander dan Nissan Livina.

Renault Triber membuat kemunculan sulungnya untuk peringkat global di India bulan Jun lalu, menampilkan tiga baris tempat duduk seperti MPV tetapi dengan rekaan seperti SUV. Panjang keseluruhan model ini adalah 3,990 mm.

Ia juga sebenarnya dibangunkan dan diproduksi di India, namun Renault masih mempunyai hasrat untuk menjualnya di negara lain. Triber diasaskan dari platform Alliance CMF-A dan mempunyai perincian rekaan unik yang termasuk garis tingkap yang menaik di tiang-C dan bumbung bertingkat untuk memberikan lebih ruang kepala kepada penumpang belakang.

Triber menerima enjin tiga silinder 1.0 liter berkuasa 72 hp/96 Nm dan dipadankan dengan transmisi sama ada manual lima-kelajuan atau AMT lima-kelajuan. Kalau di Malaysia, sudah tentu soalan “boleh naik Genting ke ni?” akan berkumandang kan? Namun menurut Renault, Triber mempunyai berat bawah 1,000 kg dan perancangan untuk menggunakan enjin 1.0L turbo sudah dibuat di India.

Antara kelengkapan yang diberikan untuk Triber varian tinggi adalah panel paparan informasi 3.5 inci dengan meter kelajuan digital, skrin sesentuh 8.0 inci dengan sambungan Apple CarPlay, corong pendingin hawa untuk semua baris tempat duduk, sistem tanpa kunci, butang pemula enjin dan rim 15 inci. Pada bahagian keselamatan, terdapat brek ABS dan empat beg udara.

Tempat duduk baris ketiga pada Triber boleh dicabut sepenuhnya untuk memberikan ruang simpanan 625 liter, sekaligus membuatkan ia juga boleh bersaing sebagai sebuah hatchback lima tempat duduk – tetapi sudah tentu dengan kedudukan yang lebih tinggi (182 mm dari tanah). Kalau di India, Renault memberitahu kos pemilikan Triber adalah kurang 20% berbanding hatchback segmen B di sana.

Triber akan ditawarkan di Indonesia dalam dua varian iaitu RXE dan RXL, dengan transmisi manual ataupun AMT. Menurut Ketua Pegawai Operasi MRI Davy J Tuilan, Triber akan diimport sepenuhnya ke Indonesia dan pelanggan akan menerima kereta mereka dalam dua peringkat – model manual pada Disember tahun ini, manakala AMT pula pada April tahun hadapan.