Renault mahu memasuki pasaran massa di Indonesia. Untuk itu, mereka perlu meletakkan produk dalam segmen yang penting iaitu Low Cost Green Car (model tiga baris tempat duduk termasuk Toyota Calya, Daihatsu Sigra dan Datsun GO+), serta Low MPV (Toyota Avanza, Daihatsu Xenia, Honda Mobilio, Suzuki Ertiga, Mitsubishi Xpander dan Nissan Livina).

Model yang dirasakan oleh Renault boleh bersaing dalam segmen kenderaan bajet ini adalah Triber. Ia pertama kali didedahkan di India bulan Jun lalu, dengan menampilkan tiga baris tempat duduk dan rekaan seperti SUV. Panjang keseluruhan model ini adalah 3,990 mm.

Triber dibangunkan dan dikeluarkan di India, namun Renault masih mempunyai hasrat untuk menjualnya di negara lain. Ia menggunakan platform Alliance CMF-A dan mempunyai perincian rekaan unik yang termasuk garis tingkap yang menaik di C pillar dan bumbung bertingkat untuk memberikan lebih ruang kepala kepada penumpang belakang.

MPV ini digerakkan oleh enjin tiga silinder 1.0 liter yang dipadankan dengan transmisi sama ada manual lima kelajuan atau AMT lima kelajuan, mampu menghasilkan kuasa 72 hp dan 96 Nm tork. Jumlah ini mungkin kelihatan tidak seberapa tetapi Triber mempunyai berat bawah 1,000 kg dan Renault juga mempunyai perancangan untuk menggunakan enjin 1.0L turbo di India.

Antara kelengkapan yang diberikan untuk Triber varian tinggi adalah panel paparan informasi 3.5 inci dengan meter kelajuan digital, skrin sesentuh 8.0 inci dengan sambungan Apple CarPlay, corong pendingin hawa untuk semua baris tempat duduk, sistem tanpa kunci, butang pemula enjin dan rim 15 inci. Pada bahagian keselamatan, terdapat brek ABS dan empat beg udara.

Tempat duduk baris ketiga pada Triber boleh dicabut sepenuhnya untuk memberikan ruang simpanan 625 liter, sekaligus membuatkan ia juga boleh bersaing sebagai sebuah hatchback lima tempat duduk – tetapi sudah tentu dengan kedudukan yang lebih tinggi (182 mm dari tanah). Kalau di India, Renault memberitahu kos pemilikan Triber adalah kurang 20% berbanding hatchback segmen B di sana.

Triber akan ditawarkan di Indonesia dalam dua varian iaitu RXE dan RXL, dengan transmisi MT ataupun AMT. Setakat ini masih belum ada harga tetapi Maxindo Renault Indonesia mensasarkan harga lingkungan LCGC untuk model CBU dari India ini. Pakej jaminan yang diberi adalah selama tiga tahun atau 100,000 km, bersama servis percuma satu tahun.