Kaedah agihan subsidi bersasar bagi petrol RON 95 khabarnya akan diumumkan awal September nanti, menurut Menteri KPDNHEP, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail. Beliau menjelaskan, pengumuman itu nanti akan dilakukan selepas skim berkenaan mendapat kelulusan kabinet, lapor New Straits Times.

Semua perkara, termasuk kaedah pelaksanaannya, akan didedahkan dalam sidang media itu nanti, dijangka akan diadakan dalam masa kurang dari dua minggu, dengan andaian semuanya berjalan mengikut jadual,” ujar beliau.

Dalam pembentangan Belanjawan 2019 tahun lalu, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng menyatakan subsidi minyak selepas ini akan disasarkan kepada kelompok B40 (gaji kurang RM3,000 sebulan) dan mekanisma agihan skim berkenaan akan ditentukan bagi mengelak salah guna. Turut diumumkan ialah pemilik yang mempunyai beberapa kenderaan serta pemilik kereta mewah tidak layak untuk menerima subsidi.

Skim ini akan menawarkan subsidi sebanyak 30 sen seliter bagi 100 liter sebulan, bagi kereta dengan kapasiti 1,500 cc ke bawah. Bagi motosikal di bawah 125 cc pula, kadar subsidi juga sama, tetapi hanya bagi 40 liter sebulan. Ia sepatutnya dilaksanakan pada suku pertama tahun ini, tapi masih tertangguh.