Sempena dengan sambutan Hari Kebangsaan 2019 pada 31 Ogos ini, beberapa jalan utama di sekitar Putrajaya bakal ditutup atau dilencongkan mulai jam 6 pagi sehinggalah acara selesai. Menurut Timbalan Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Roslan Bek Ahmad, jalan terbabit ialah Laman Perdana, Persiaran Perdana, Lebuh Saujana, Jalan Tunku Abdul Rahman, Lebuh Wawasan, Lebuh Bestari, Jalan Pembangunan, Jalan Kemerdekaan dan Lebuh Setia.

Tambahnya lagi, acara sambutan bermula jam 7.30 pagi dan dijangka berakhir jam 12 tengah hari. Sambutan akan dimeriahkan dengan perbarisan dan perarakan aset Polis Diraja Malaysia, Angkatan Tentera Malaysia serta agensi lain dan dijangka 300,000 orang akan hadir.

Justeru, orang ramai yang ingin sama-sama memeriahkan sambutan ini, dinasihati memarkir kenderaan masing-masing di lot parkir awam yang disediakan. Terdapat sebanyak 5,000 lot parkir awam disediakan bagi memudahkan orang ramai ke lokasi sambutan, selain bas ulang-alik yang disediakan di zon tertentu untuk mengambil dan menurunkan penumpang.

Lokasi mengambil penumpang zon A adalah di Putrajaya Sentral, My Farm dan Ayer 8 manakala zon B di parkir awam Presint 14, Kementerian Pendidikan, Taman Seri Empangan, Park and Ride Presint 14 serta parkir Kompleks E. Manakala lokasi menurunkan penumpang adalah di Kiblat Walk dan belakang Istana Kehakiman.

Beliau turut menyarankan orang ramai supaya mematuhi arahan dan nasihat yang diberikan supaya sambutan Hari Kebangsaan berjalan lancar.