Selepas pusingan yang berlangsung di Semenanjung sebelum ini, Proton 1-Tank Adventure 2019 bertandang pula ke Sabah, hujung minggu lalu bagi cabaran pusingan kedua. Peserta dari negeri di bawah bayu itu melalui perjalanan dengan latar pemandangan manawan sejauh 525 km dari Kota Kinabalu menuju Kudat, sebelum ke Kundasang dan kembali ke pusat bandar.

Ia meliputi perjalanan melalui permukaan yang pelbagai yang membolehkan Proton Iriz, Persona dan Saga yang digunakan diuji terlebih dahulu sebelum bacaan penggunaan minyak yang terbaik ditentukan kemudiannya. Seperti dijangkakan, kadar purata penggunaan yang dicapai adalah lebih daripada bacaan yang diperoleh di Semenanjung, disebabkan perbezaan permukaan bumi.

Kadar terbaik yang direkodkan – disahkan oleh penilai bertauliah dari Malaysia Speed Festival (MSF) – ialah 6.06 liter per 100 km (16.5 km/l) bagi Iriz; bacaan terbaik keseluruhan ialah 5.75 liter per 100 km (17.4 km/l) bagi Saga dan 5.81 liter 100 km (17.2 km/l) bagi Persona. Jarak keseluruhan maksimum yang diperoleh berdasarkan kapasiti tangki petrol 40 liter ialah 601 km.

Penganjur acara menyifatkan keputusan berkenaan sangat mengkagumkan, selepas mengambil kira had masa yang ketat yang dikenakan di semua checkpoint bagi memastikan peserta kekal pada kelajuan minimum – untuk tujuan keselamatan, serta bagi memastikan angka yang diperoleh itu adalah dari situasi pemanduan sebenar.