Kumpulan pemandu perkhdimatan e-hailing memanjangkan hasrat mereka untuk bertemu dengan Menteri Pengangkutan, Anthony Loke bagi menyampaikan pandangan mereka terhadap peraturan berkaitan industri mereka, lapor The Star. Kumpulan berkenaan telah bertemu dengan setiausaha politik menteri berkenaan sebagai persiapan untuk dialog itu, jelas Ketua Biro, Pengelola Masyarakat Sivil MCA, Ng Kian Nam.

Kumpulan itu, yang diwakili oleh Komuniti Pemandu-Pemandu E-Hailing Penggerak Malaysia serta Perhimpunan Pemandu-Pemandu E-Hailing Malaysia menjangkakan bakal bertemu menteri pada 11 Oktober nanti, sehari sebelum tarikh akhir bagi pemandu untuk mendapatkan lesen Kenderaan Perkhidmatan Penumpang (PSV).

“Kami berbesar hati dan mengalu-alukan pertemuan dengan setiausaha politik menteri, tetapi kami masih ingin duduk bertemu muka dengan Anthony sendiri supaya beliau boleh mendengar apa yang mahu kami sampaikan. Kami bersedia untuk mengikut sebarang masa yang dicadangkan oleh pihaknya untuk menjayakan pertemuan ini,” jelas Ng.

Kumpulan berkenaan bersedia untuk bekerjasama dengan kerajaan untuk menyalurkan pandangan serta cadangan mereka ke arah membentuk peraturan dan kawal selia yang lebih menyeluruh dan baik untuk industri berkenaan. Kumpulan itu antara lain mencadangkan penubuhan tribunal e-hailing untuk menguruskan secara khusus sebarang rungutan daripada pamandu-pemandu berkaitan perkhidmatan mereka, yang khabarnya telah diterima dengan baik oleh kementerian.