Kalau anda menggunakan kad Touch n’ Go (TNG) untuk parkir, mesti perasan ada 10% surcaj yang dikenakan. Mesti ramai yang beranggapan, ia membebankan kerana caj tambahan itu sepatutnya tidak wajar dikenakan kepada pengguna.

Namun demikian, menurut Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Chong Chieng Jen, buat masa ini, penghapusan caj tambahan tersebut tidak dapat dilaksanakan dengan kadar segera kerana ia masih tertakluk kepada kontrak yang dimeterai dengan syarikat berkenaan sebelum ini, laporan Berita Harian.

“Ia sesuatu yang diwarisi daripada kerajaan terdahulu dan sememangnya membebankan pengguna. Jadi sekarang kita nak hapuskannya dan batalkan, namun tertakluk kepada kewajipan kontrak. Lepas habis kontrak kita akan hapuskan secara berperingkat,” katanya dalam sesi soal jawab di persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong (BN-Ayer Hitam) mengenai perkara itu.

Menjawab soalan asal Wee mengenai langkah kerajaan untuk mengekang monopoli penggunaan Touch n’ Go, Chong berkata, pemantauan Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) mendapati caj tambahan 10% itu hanya dikenakan di tempat yang mempunyai perkhidmatan pembayaran TNG dan tunai.