Selain daripada Bobber TFC, Triumph turut memperkenalkan Thruxton RS 2020 sewaktu pameran EICMA 2019, yang sekarang mempunyai kuasa lebih tinggi, enjin yang mematuhi tahap Euro 5 dan berat yang dikurangkan. Bahagian elektronik dan penampilan juga dipertingkat.

Enjin yang digunakan masih lagi unit dua silinder selari 1,200 cc sama seperti sebelum ini, tetapi kuasanya ditingkatkan dari 97 hp kepada 105 hp. Tork maksimum 112 Nm pula sekarang boleh dinikmati pada 700 rpm lebih rendah iaitu bermula 4,950 rpm. Enjin ini juga boleh dipaksa ke tahap rpm 500 lebih tinggi.

Bahagian dalam enjin seperti crankshaft, klac dan batang pengimbang telah direka semula, sekaligus menyumbang kepada inertia pusingan dalam enjin yang berkurang sebanyak 20%. Digabungkan dengan berat yang telah berkurang 6 kg (sebelum ini 203 kg), Thruxton RS sekarang menjadi sebuah motosikal yang lebih responsif.

Dikenali sebagai sebuah model klasik moden berprestasi, Thruxton RS kini menggunakan angkup brek Brembo M50 Monobloc (sebelum ini unit Brembo M4.32) sama seperti Street Triple 765RS, sementara tayar pula telah ditukar daripada Pirelli Diablo Rosso Corsa kepada Metzeler Racetec RR.

Perubahan kosmetik yang dibuat untuk model baru ini adalah termasuk rim hitam yang melalui proses sama seperti penutup tepi enjin sementara pilihan warna pula terdiri daripada Jet Black dan Matte Grey/Matte Silver Ice. Fairing cafe racer dijual berasingan sebagai aksesori tambahan bersama pelbagai barangan lain.