Dalam bulan ini sahaja, sudah tiga anugerah Mazda 3 terima, terbaharu, model ini telah dinobatkan sebagai Kereta Tahunan China 2020. Sebelum ini, model generasi ke-empat ini pernah menerima anugerah Kereta Terbaik Dunia untuk Wanita 2019 dan Kereta Tahunan Thailand 2019.

Untuk anugerah Kereta Tahunan China 2020, ia telah menerima sebanyak 194 penyertaan yang melibatkan semua model yang dilancarkan di pasaran antara Oktober 2018 hingga 30 September 2019. Seramai 38 juri turut mengambil bahagian dalam sudut pengadilan dan rata-ratanya sepakat memilih Mazda 3 ini sebagai pemenang bagi anugerah utama yang dipertandingkan dalam acara Guangzhou Motor Show.

Ini merupakan kali pertama Mazda memenangi anugerah dalam acara Kereta Tahunan China. Mazda 3 memasuki pasaan China pada Ogos tahun lalu, dan hanya versi sedan sahaja yang dijual di sana. Model yang sama ini turut memburu anugerah bagi Kereta Tahunan Eropah 2020 yang bakal diumumkan di Geneva pada Mac hadapan.

Mazda 3 baharu ini telah pun dilancarkan di Malaysia pada Julai lalu dan ditawarkan dengan tiga varian (1.5, 2.0 High dan 2.0 High Plus) dengan dua pilihan kerangka iaitu sedan dan hatchback.