Waze telah pun memperkenalkan satu lagi fungsi untuk pengguna aplikasinya iaitu paparan kadar tol bagi laluan yang disarankan (sekiranya laluan terbabit melibatkan tol). Ini membolehkan pengguna mengetahui lebih awal mengenai kadar tol yang harus dibayar mengikut laluan yang Waze sarankan sebelum memulakan perjalanan. Malah ia turut memberikan peluang kepada pengguna untuk lebih bersedia dengan baki yang ada pada kad tambah nilai Touch n’ Go, SmartTag mahu pun e-Wallet.

Menurut Waze, informasi mengenai kadar tol ini telah dibantu oleh para sukarelawannya yang terdiri daripada penggunanya sendiri. Moriah Royz, Pengurus Produk Waze berkata, “Kami amat berterima kasih dengan komuniti sukarelawan kami yang mengumpulkan segala informasi yang diperlukan.

“Sehingga kini, Waze masih berusaha untuk mengurangkan masa yang pengguna peruntukkan dalam trafik – malah sentiasa cuba memberikan perkhidmatan terbaik untuk membantu pengguna menjimatkan kos sebaik mungkin dengan menyalurkan pilihan berhubung laluan, waktu jangkaan tiba dan kos bagi kadar tol sepanjang perjalanan.”