Hankook kini memperkenalkan model tayar terbaru di Malaysia, dikenali sebagai Hankook Ventus Prime 3 (K125). Disifatkan sebagai tayar prestasi tinggi ultra, ia memberikan keseimbangan antara prestasi dan keselamatan bagi memenuhi keperluan gaya pemanduan antara sisi sport dan keselesaan.

Bagaimanapun, ini bukan tayar khusus untuk prestasi. Hankook Ventus Prime 3 bukan hanya memberi tumpuan kepada prestasi, tetapi turut mempunyai ciri praktikal yang popular seperti yang terdapat pada Ventus V12 evo2. Tayar baru ini antara lain menjadi pilihan OEM di Eropah, dan digunakan pada model seperti Ford Focus Active dan Citroen C3 Aircross.

Rekaan corak bunganya mengambil kira ciri kecekapan dan cengkaman jalan basah, dengan tiga bahagian yang luas untuk lebih sentuhan pada permukaan jalan. Tayar berkenaan menggunakan silika sebagai bahan utama, yang disifatkan terbaik untuk cengkaman serta rintangan golek, serta bahagian dinding tayar yang kukuh dan tahan lama serta.

Tayar K125 ini juga menjadi kebanggaan Hankook kerana dinobatkan tempat pertama di dalam ujian tayar musim panas 2018 oleh Auto Bild, Jerman serta kemenangannya di dalam Red Dot Award bagi Rekaan Produk 2016. Ventus Prime 3 ditawarkan di dalam saiz 15 hingga 18-inci, dan untuk SUV, saiz 18 dan 19-inci turut akan dijual. Harga permulaan yang dicadangkan ialah RM180.

“Hankook Ventus Prime 3 adalah siri tayar yang dibangunkan untuk memberikan kelebihan dari segi prestasi, comfort, safety dan mesra alam. Saya yakin dengan pengenalannya untuk pasaran Malaysia, ia akan memberi manfaat kepada pengguna dan menyumbang kepada jualan tayar Hankook secara keseluruhannya di pasaran Asia,” ujar Timbalan Presiden Kanan Asia Pasifik Hankook, Park Jeong Ho.