Semasa acara Races of Malaysia yang berlangsung di Litar Sepang hujung minggu lalu, Boon Siew Honda (BSH) Sdn Bhd telah mempamerkan model terbaru CBR1000RR-R 2020 yang sebelum ini membuat kemunculan pertama di dunia waktu pameran EICMA 2019 November lalu.

Model yang dipamerkan di Malaysia ini adalah versi standard yang menggunakan suspensi Showa boleh laras sepenuhnya di hadapan dan belakang, bersama angkup Nissin di hadapan, sementara satu lagi versi lebih tinggi yang dikenali sebagai CBR1000RR-R SP (tidak dipamerkan bersama di Malaysia) menggunakan suspensi Ohlins dan brek Brembo Stylema.

Enjin empat silinder sebaris 999.9 cc pada CBR100RR-R ini adalah serba baru dan mampu menghasilkan kuasa 215 hp pada 14,500 rpm dan 113 Nm tork pada 12,500 rpm. Kalau dibandingkan dengan CBR1000RR sebelum ini, antara yang diubah adalah stroke lebih pendek, semi-cam gear train, finger-follower rocker arm, titanium con-rod, teknologi pengurangan geseran daripada RC213V-S, piston jet dengan sistem check ball serta laluan air bypass untuk water jacket silinder.

Kerangka aluminium padanya mungkin nampak sama tetapi keseimbangan berat dan kekuatannya telah dipertingkat manakala lengan ayun pula sekarang lebih panjang 48 mm. Berat bertambah 6 kg menjadi 201 kg, dan kemungkinan besar ini kerana Honda terpaksa menggunakan sistem ekzos baru untuk menjadikan motosikal ini patuh tahap emisi Euro 5. Bahagian hujung ekzos menggunakan unit yang dibangunkan bersama dengan Akrapovic.

Pada bahagian elektronik, motosikal ini dilengkapi dengan sistem throttle by wire, tiga mod tunggangan dengan pilihan penukaran tahap kuasa enjin, engine braking serta Wheelie Control, Honda Selectable Torque Control (HSTC) sembilan tahap, Slip Rate Control, pengesan IMU dan launch control yang dipanggil sebagai Start Mode.

Setakat ini BSH masih belum memberi kata putus bila CBR1000RR-R ini akan dilancarkan secara rasmi untuk pasaran Malaysia dan harganya, tetapi ada sumber yang memberitahu ia mungkin akan berlaku lebih daripada yang dijangka.

GALERI: Honda CBR1000RR-R