Jika anda menggelapkan cermin utama dan cermin depan kedua-dua sisi pada kenderaan melebihi had yang dibenarkan, anda mungkin akan disaman secara berasingan bagi tiga cermin yang berbeza itu. JPJ telah mengeluarkan amaran bahawa pengguna yang melanggar peraturan cermin gelap ini boleh berdepan dengan saman berasingan bagi setiap satunya.

Bukan itu sahaja. Menurut Pengarah JPJ Terengganu, Zulkarnain Yasin, saman berkenaan akan turut dikeluarkan terhadap pemilik kenderaan terbabit walaupun ia dipandu oleh orang lain ketika ditahan, lapor Harian Metro.

“Bagi kesalahan cermin gelap, kami akan mengeluarkan sama berasingan bagi setiap kesalahan itu. Contohnya, sekiranya pelaku melakukan tiga kesalahan kerana cermin gelap melebihi had dibenarkan bagi cermin utama, tingkap sisi kanan dan tingkap sisi kiri, tiga saman akan dikenakan,” jelas beliau.

“Sekiranya pemandu ketika ditahan itu bukan pemilik kenderaan, maka pemilik juga akan dikenakan tindakan, menjadikan keseluruhannya enam saman dikeluarkan semuanya – tiga bagi pemandu, tiga lagi kepada pemilik,” ujar beliau lagi selepas selesai sebuah operasi penguatkuasaan cermin gelap khas di negeri itu.

Sebanyak 781 notis saman dikeluarkan, termasuk 338 saman, bagi tempoh dua hari operasi itu berlangsung. Lima buah kenderaan turut disita dalam operasi yang dijalankan di tiga likasi berbeza itu, melibatkan kerjasama polis dan Jabatan Imigresen. Sebahagian besar kesalahan cermin gelap itu dilakukan oleh kenderaan persendirian, terutama kereta mewah.

Peraturan terkini cermin gelap bagi cermin utama dan cermin tingkap sisi di depan ditetapkan perlu mematuhi kadar penembusan cahaya (VLT) masing-masing 70% dan 50%, sementara cermin belakang tidak dihadkan. Kepada pengguna yang perlu menggelapkan lagi cermin seperti yang dinyatakan itu boleh berbuat demikian melalui permohonan khas yang dikenakan kos.