Walau pun pemasangan kerusi keselamatan kanak-kanak atau ‘Child Restraint System’ (CRS) diwajibkan dipasang bagi kenderaan persendirian yang membawa penumpang kanak-kanak atau bayi, mulai Jan 2020 ini, namun buat masa ini kerajaan mengakui tidak mempunyai perancangan untuk mewajibkan penggunaanya pada medium kenderaan lain termasuklah bas dan ambulans.

Menurut Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook, buat masa ini kementerian hanya memberi fokus pada kereta persendirian sahaja.

“Dalam jangka masa panjang, kita harap ia dapat diperluaskan pada jenis kenderaan yang lain namun pada masa kini dan sebagai fasa pertama ini, kita hanya mahu mewajibkan kepada kereta persendirian terlebih dahulu. Ini kerana untuk melaksanakan langkah baharu, ia bukan mudah dan memang sukar. Maka kita mahu menjayakan langkah yang dibuat untuk kereta persendirian ini dan kemudiannya kita akan melihat sejauh mana keberkesanan langkah tersebut,” katanya kepada Bernama.

Mengenai isu harga CRS yang dikatakan agak mahal hinggakan menjadi kerisauan orang ramai, Loke berkata ia akan mengalami penurunan harga apabila berlakunya peningkatan permintaan dan juga penawaran.

“Kita akan ambil langkah bagi mengurangkan kos untuk memiliki CRS termasuklah penglibatan daripada pihak swasta namun sudah tentu apabila kita mewajibkan peraturan ini maka akan mewujudkan pasaran yang besar sebab setiap orang memerlukan kerusi ini dan kita akan lihat penurunan harga dan penawaran yang banyak,” katanya.