Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) mengumumkan, sempena dengan cuti perayaan Krismas yang bakal disambut esok (25 Disember 2019), terdapat 13 lebuhraya yang bakal menawarkan diskaun tol antara 10% hingga 33% untuk penggunanya. Kesemua diskaun tol terbabit akan berlangsung dari jam 12 tengah malam dan berakhir jam 11.59 malam esok.

Dalam masa yang sama, LLM juga merakamkan ucapan terima kasih kepada syarikat-syarikat konsesi lebuh raya di atas pelaksanaan Program Corporate Social Responsibility (CSR) di lebuh raya dengan pemberian diskaun sempena perayaan Hari Krismas 2019 sebagai tanda penghargaan mereka kepada pengguna-pengguna lebuh raya.

Pengguna dinasihatkan supaya mematuhi peraturan perjalanan dan papan tanda arah yang disediakan semasa melalui ke semua plaza tol bagi memastikan perjalanan yang lancar ke destinasi yang dituju.

“Selain itu, pengguna dinasihatkan untuk merancang perjalanan lebih awal dengan mengikuti Jadual Cadangan Waktu Perjalanan (Travel Time Advisory) yang telah disediakan oleh syarikat-syarikat konsesi,” ujar kenyataan yang dikeluarkan oleh LLM.

Pengguna juga boleh mendapatkan maklumat trafik terkini daripada pusat pengurusan trafik TMC LLM yang beroperasi 24 jam sehari melalui talian 1800-88-7752 atau akaun Twitter @LLMinfotrafik. atau mana-mana pusat khidmat pelanggan lebuh raya yang berkenaan.

Berikut merupakan 13 lebuhraya yang memberikan diskaun tol sempena Krismas ini:

1. Lebuhraya Damansara Puchong (LDP) – diskaun 33%

2. Lebuhraya Cheras-Kajang (GSSB) – diskaun 30%

3. Lebuhraya Kuala Lumpur-Putrajaya (MEX) – diskaun 15%

4. Lebuhraya Pintas Selat Klang Utara Baru (GSNK) – diskaun 15%

5. Lebuhraya Duta-Ulu Kelang (DUKE) – diskaun 10%

6. Lebuhraya Shah Alam (KESAS) – diskaun 10%

7. Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE) – diskaun 10%

8. Lebuhraya Kuala Lumpur-Kuala Selangor (LATAR) – diskaun 10%

9. Lebuhraya Sungai Besi (BESRAYA) – diskaun 10%

10. Lebuhraya Senai-Desaru (SDE) – diskaun 10%

11. Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak (KLK) – diskaun 10%

12. Lebuhraya Pantai Timur Fasa 1 (LPT1) – diskaun 10%

13. Jambatan Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah (JSAHMS) – diskaun 10%