Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, mengesahkan, kerajaan sedang menjalankan kajian mengenai Diskaun Tanpa Tuntutan (NCD) Motor yang bertujuan untuk memupuk tingkah laku pemanduan yang baik dan menggalakkan keselamatan jalan raya.

Tambahnya, ia juga sejajar komitmen kerajaan untuk mengambil pendekatan lebih saksama dan berasaskan prinsip pasaran bagi sektor swasta.

Kajian tersebut melibatkan Bank Negara Malaysia (BNM) dengan kerjasama industri insurans dan takaful yang sedang membangunkan beberapa cadangan untuk fasa Liberalisasi Tarif Motor dan Tarif Kebakaran yang seterusnya, disasarkan untuk separuh kedua 2020.

“Ini sebahagian daripada usaha pembaharuan untuk mempertingkatkan kemampanan, serta memelihara kestabilan pasaran insurans dan takaful secara menyeluruh. Usaha bersama pelbagai pemegang taruh ini merangkumi kajian struktur NCD supaya memberi fleksibiliti dan tanggungjawab lebih besar kepada semua pihak, bagi menggalakkan pemanduan yang lebih selamat dengan memberi ganjaran untuk tingkah laku baik di jalan raya.

“Ia juga sejajar dengan Rancangan Keselamatan Jalan 2014-2020 oleh Kementerian Pengangkutan yang bermatlamat mengurangkan jumlah kematian dan kecederaan serius sebanyak 50 peratus menjelang 2020,” katanya seperti yang dilaporkan oleh Berita Harian.

Menurut Lim lagi, liberalisasi berfasa Tarif Motor yang bermula pada 1 Julai 2016, telah memperkenalkan dua perubahan penting. Perubahan itu ialah kebolehubahan untuk penanggung insurans dan pengendali takaful untuk menawarkan produk baharu motor dan perlindungan tambahan yang tidak ditetapkan di bawah tarif sebelumnya.

“Selain itu, kebolehubahan oleh penanggung insurans dan pengendali takaful untuk menetapkan harga premium bagi produk Motor Komprehensif, dan produk Kebakaran dan Kecurian Motor Pihak Ketiga,” katanya.