Berhubung dengan pengambilalihan konsesi lebuhraya PLUS Malaysia Berhad (PLUS) dan empat lagi lebuhraya kendalian Gamuda Berhad, Menteri Kewangan Lim Guan Eng mengesahkan kerajaan dijangka membuat keputusan minggu hadapan.

Empat lebuhraya kendalian Gamuda ialah Lebuhraya Shah Alam (Kesas), Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP), Lebuhraya Sprint (Sprint) dan Terowong Smart (Smart).

Menurut Lim, keputusan itu perlu dibuat segera bagi mengelak kerajaan terpaksa membayar pampasan yang lebih tinggi kepada pengendali tol.

“Harap minggu depan. Kerajaan membekukan kenaikan kadar tol tahun ini, dan perlu membayar pampasan. Oleh itu kami perlu membuat keputusan segera atau jika tidak, angkanya akan terus meningkat,” kata Lim seperti dilaporkan Bernama.

Bagi ambil alih PLUS, Lim turut menjelaskan keputusan tersebut mesti memberi manfaat kepada tiga pihak iaitu kerajaan dan pemilik PLUS; Khazanah Nasional Bhd (51%) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dengan 49% kepentingan, selain rakyat.

“Kementerian Kewangan menyokong cadangan Khazanah dan KWSP bagi memastikan mereka memperoleh nilai adil ke atas portfolio pelaburan masing-masing, dan pada masa yang sama memberi manfaat kepada negara dan pengguna jalan.

Pengambilalihan itu mesti memenuhi dua syarat, diskaun minimum 18% selain positif di segi fiskal,” sambung Lim lagi.

Pada Jun lalu, Lembaga Pengarah Gamuda telah sepakat untuk menerima tawaran kerajaan dalam mengambil alih empat syarikat konsesi lebuhraya yang berada di bawahnya. Gamuda memiliki 44% pegangan dalam Litrak (operator bagi LDP), 52% untuk Sprint, 70% untuk Kesas dan 50% untuk Smart.

Bagi PLUS pula, setakat ini, empat syarikat konglomerat telah menawarkan sejumlah tawaran untuk mengambil alih PLUS. Syarikat tersebut ialah Widad Business Group Sdn Bhd (WBG), Maju Holdings Sdn Bhd, RRJ Capital dan ahli perniagaan Tan Sri Halim Saad menerusi Karongsa Private Capital Sdn Bhd.