Seperti yang sedia maklum, setakat ini ada empat syarikat konglomerat terkenal yang berminat untuk membeli kepentingan terbesar dalam PLUS Malaysia Berhad (PLUS) yang buat masa ini masih dipegang oleh Khazanah Nasional. Dan daripada empat syarikat berkenaan, tawaran yang diberikan oleh Tan Sri Halim Saad dan rakan kongsinya, Datuk Wong Gian Kui, menerusi Karongsa Private Capital Sdn Bhd adalah yang tertinggi iaitu bernilai RM5.2 bilion. Sekaligus membuatkan syarikat tersebut mendahului bidaan yang ada dan juga ada potensi untuk menang, mengikut laporan The Edge.

Penerbitan berkenaan turut melaporkan, dengan memetik kenyataan daripada sumber, “kerajaan telah bertanya jumlah tawaran dan dia (Halim) telah menaikkan nilainya sebelum ini.”

Pada awal Oktober lalu, Halim telah pun membuat pemohonan tersebut menerusi surat yang dihantar kepada Menteri Kerja Raya, Baru Bian. Menurut Halim, di samping tawaran bernilai RM5.2 bilion itu, pihaknya juga bercadang menawarkan diskaun bagi kadar tol sebanyak 25% dengan tarikh tamat konsesi seperti sebelum ini, hujung Disember 2038.

Selain Halim, Widad Business Group Sdn Bhd (WBG) juga telah menaikkan tawarannya untuk memperoleh 100% kepentingan ekuiti dalam PLUS dengan jumlah nilai perusahaan sebanyak RM38.34 bilion. Ini termasuk RM5.3 bilion untuk kepentingan ekuiti, pengecualian pampasan sebanyak RM3.04 bilion dan andaian hutang sebanyak RM30 bilion.

Manakala dua lagi syarikat konglomerat yang berminat dalam mengambil alih PLUS termasuklah Maju Holdings Sdn Bhd, dan RRJ Capital.

Sebelum ini, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dilaporkan berkata, kerajaan akan mencari jalan terbaik untuk menyelesaikan masalah kewangan yang membelenggu PLUS. Khazanah memiliki 51% kepentingan dalam PLUS manakala 49% lagi dipegang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) susulan pengambilalihan pada 2011 dengan nilai transaksi RM32 bilion.