Isu laluan khas motosikal ini memang tak pernah habis. Sebabnya…hingga kini masih tiada jalan penyelesaian yang muktamad atau pun benar-benar berkesan untuk isu ini. Pelbagai pihak mengeluarkan idea dan kenyataan, tetapi adakalanya pelaksanaan kurang berkesan atau pun buah fikiran tersebut tidak begitu relevan untuk diimplementasikan.

Hari terakhir 2019, ini ada cadangan terkini yang dikemukakan oleh Pengarah Penyelidikan dan Kejuruteraan Keselamatan Jalan Raya dan Persekitaran, Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) Dr Muhammad Marizwan Abdul Manan.

Katanya, pembinaan lebih banyak laluan khas motosikal termasuk di jalan sedia ada termasuklah dengan menurap bahu jalan sedia ada. Dengan cara ini, ia dilihat mampu mengurangkan kadar kemalangan jalan raya membabitkan penunggang dan pembonceng motosikal di negara ini.

“MIROS berpandangan pembinaan lorong motosikal tidak eksklusif ini dapat mengurangan kadar kemalangan, membabitkan kenderaan dua roda, di negara ini. Pelaksanaan cadangan secara strategik ke atas sistem jalan raya sedia ada ini tidak mustahil dilakukan, jika mempunyai bajet mencukupi,” katanya menerusi laporan Bernama.

Muhammad Marizwan turut berkata cadangan pembinaan laluan khas motosikal itu juga, bergantung kepada jumlah pengguna motosikal atau kadar kekerapan kemalangan di sesuatu kawasan, sebelum laluan berkenaan diwujudkan.

Mengenai cadangan mengehadkan kelajuan motosikal berkapasiti kecil kepada 70km/jam, beliau berpendapat, pelaksanaan itu perlu dilaksanakan, selari dengan pembinaan laluan khas motosikal itu. Ini kerana pembinaan laluan khas motosikal itu dapat membantu pihak berkuasa membuat pemantauan, terhadap undang-undang had laju.

Berdasarkan statistik 2018, secara puratanya 18 kematian disebabkan kemalangan jalan raya direkodkan sehari di seluruh negara, dengan kebanyakannya melibatkan penunggang motosikal.