Boustead Petroleum Marketing (BHPetrol) menjadi tambahan terbaru yang mengumumkan penjualan petrol BHPetrol Infiniti RON 95 Euro 4M disemua stesen minyak jenama itu. Ini adalah selari dengan tarikh 1 Januari 2020 yang digazetkan sebagai tarikh pengenalan standard petrol berkenaan di Malaysia. Setakat ini, BHPetrol memiliki lebih daripada 400 buah stesen di seluruh negara.

Pemangku CEO syarikat itu, Ir Azizul Azily Ahmad berkata; “Kami telah mula mengedarkan BHPetrol Infiniti RON 95 Euro 4M sejak minggu terakhir 2019. Kini, kami berbangga untuk mengumumkan bahawa semua stesen minyak BHPetrol akan membekalkan dan menjual petrol RON 95 dengan dengan piawaian Euro 4M.”

Dengan standard Euro 4M, bahan api mempunyai kurang kandungan sulfur pada kadar 50 parts per million (ppm), berbanding dengan Euro 2M yang mengandungi 500 ppm. Kandungan sulfur yang lebih rendah akan menyumbang kepada pengurangan pencamaran dari sisa pembakaran enjin kenderaan, serta mengurangkan tahap acid di dalam enjin dan mencegah sistem saluran minyak daripada tersumbat.

BHPetrol juga memaklumkan bahawa petrol RON 95 Euro 4M syarikat itu mengandungi bahan aditif berprestasi tinggi yang sama digunakan pada RON 97 Euro 4M, yang bertindak membersih dan menghindarkan pembentukan mendapan serta mengurangkan geseran dalaman.

“Bahan api BHPetrol Infiniti kami yang diimport kini lebih bersih dan dari gred yang lebih tinggi. Kami sertakan pakej aditif eksklusif di dalam formulasi maju ini tanpa sebarang kos tambahan kepada pelanggan untuk memberikan prestasi terbaik,” ujar Azizul.