Dalam kecoh-kecoh berkaitan coronavirus yang sedang melanda sekarang ini, Geely mengumumkan bakal bekerjasama dengan Yayasan Kebajikan Li Shufu untuk menyediakan dana sebanyak RMB200 juta (RM117 juta) bagi pencengahan dan kawalan epidemic Coronavirus di Hubei, Guangdong, Zhejiang dan Henan serta kawasan-kawasan lain yang terlibat.

Yayasan berkenaan ditubuhkan oleh pengasas dan pengerusi Geely Holding, Li Shufu, dan akan membeli serta mengedarkan keperluan perubatan yang diperlukan dengan segera. Ini termasuk topeng pernafasan, cecair cegah jangkitan, goggle perubatan serta saluran pernafasan bergantung pada keperluan setiap kawasan terbabit.

Dana itu juga sebahagiannya akan digunakan untuk membina hospital sementara dan menyediakan bantuan kepada staf perubatan, petugas binaan, media dan sukarelawan. Kenderaan juga akan disumbangkan, dengan 50 buat MPV Geely Auto akan diserahkan untuk kegunaan Pusat Kawalan dan Pencegahan Baru Coronavirus Wuhan.

Servis e-hailing syarikat itu, CaoCao juga telah menyediakan barisan kenderaan untuk digunakan di kawasan Wuhan, dengan semua perkhidmatan pengangkutan akan disediakan kepada penduduk Wuhan secara percuma. Lebih daripada 250,000 topeng kesihatan dari Sweden telah diperoleh oleh Geely, dan akan diedarkan ke kawasan yang terkesan di China. Jenama-jenama lain di bawah kumpulan Geely juga dilaporkan bakal bekerjasama dengan yayasan berkenaan untuk melawan epidemik terbaru ini.