PLUS Malaysia Berhad (PLUS) telah mengumumkan penutupan semua operasi kemudahan tambah nilai di Pusat Khidmat Pelanggan dan lorong tambah nilai di semua plaza tol sistem tertutup dan sistem terbuka di lebuh raya kendaliannya. Ia adalah bagi membendung penularan wabak Covid-19 selari dengan pelaksanaan ‘Perintah Kawalan Pergerakan’ (RMO) yang telah pun memasuki hari ketiga dan berlangsung sehingga 31 Mac 2020.

Penutupan sementara kemudahan tambah nilai ini merupakan strategi menjarakkan diri secara selamat untuk mengurangkan risiko jangkitan antara kakitangan di plaza tol dan pelanggan lebuh raya. Justeru, PLUS menasihatkan agar pengguna lebuh rayanya merancang perjalanan mereka terlebih dahulu dengan menambah nilai kad Touch ‘n Go lebih awal di pusat tambah nilai yang disediakan di seluruh negara.

Kemudahan tambah nilai antaranya menerusi Kiosk Layan Diri (SSK) yang terdapat di 67 lokasi di kawasan rehat dan rawat terpilih, mesin ATM, stesen-stesen minyak terpilih, kedai serbaneka serta lain-lain lokasi di luar ekosistem lebuh raya.

Dalam masa yang sama, PLUS turut memaklumkan semua kawasan Rehat dan Rawat (R&R) di lebuhrayanya pada ketika ini dibuka namun terhad kepada perkhidmatan jualan makanan dan minuman secara bungkus sahaja. Walau bagaimanapun, semua ruang makan di medan selera ditutup kepada orang ramai bagi mengelakkan pelanggan berkumpul.

PLUS juga menasihatkan pengunjung yang berhenti untuk membeli makanan di R&R supaya beratur di dalam jarak satu meter di antara satu dan lain. Hanya seorang wakil dari setiap kenderaan dibenarkan untuk keluar membeli makanan dari gerai R&R bagi pihak penumpang yang lain.

Manakala surau pula terpaksa ditutup daripada digunakan untuk bersolat biar pun sebelum ini PLUS ada memaklumkan ia dibuka dan pengunjung diminta membawa sendiri kelengkapan solat termasuk sejadah, dan telekung. Walau bagaimana pun, terkini, PLUS mengambil keputusan untuk menutup surau.