Pengeluar motosikal tempatan, Modenas, yang juga merupakan anak syarikat DRB-HICOM Berhad, telah menyalurkan sumbangan kepada Hospital Sultanah Bahiyah di Alor Setar, Kedah, dalam usaha membantu dan memberi sokongan terhadap staf barisan hadapan hospital terbabit yang bertungkus lumus mengekang wabak COVID-19. Sumbangan yang berupa barangan elektrik seperti kipas, cerek serta bekalan air mineral telah pun diserahkan kepada wakil hospital terbabit baru-baru ini.

Misi kemanusiaan ini adalah bagi meringankan beban para anggota petugas barisan hadapan yang menjalankan tugasan tanpa mengenal penat lelah dalam usaha memutuskan rantaian wabak Covid-19 yang sedang melanda di kawasan utara negara ini. Oleh kerana bilangan kes positif Covid-19 semakin meningkat, sokongan padu terhadap para barisan hadapan amat diperlukan bagi mereka terus kekal positif dari segi mental dan emosi, dalam menjalankan tanggungjawab.

“Sumbangan yang tidak seberapa ini dari pihak kami, sebagai tanda penghargaan kepada para doktor, jururawat, sukarelawan, pembantu perubatan dan juga tidak ketinggalan para pegawal keselamatan. Sememangnya ia merupakan satu pengorbanan yang besar, buat kakitangan barisan hadapan di samping terpaksa meninggalkan anak kecil dan keluarga demi keselamatan negara,” ujar CEO Modenas, Roslan Roskan.