Syarikat talaan kenderaan aftermarket dari Jerman, iaitu Manhart telah mengeluarkan pakej naik taraf terbaru untuk Volkswagen Golf R Mk7.5 yang dipanggil sebagai Manhart Golf RS 450. Seperti kebanyakan produk lain syarikat itu, ia dijadikan lebih jahat berbanding kereta keluaran kilang.

Bermula dengan bahagian enjin, unit asal empat silinder 2.0 liter EA888 masih lagi dikekalkan, tetapi dipasang dengan turbo TTE 535 yang lebih besar untuk menghasilkan tekanan boost yang lebih tinggi. Setelah unit ECU ditala semula, ia mampu menghasilkan 450 PS dan 500 Nm tork (unit asal berkuasa 310 PS dan 400 Nm tork).

Peningkatan lain yang dilakukan adalah termasuk sistem intercooler oleh Wagner, palam pencucuh baru, salur udara gentian karbon oleh ARMA serta sistem ekzos khas Manhart. Tiada perubahan diberi pada transmisi klac berkembar DSG tujuh kelajuan kereta ini dan Manhart masih belum mengeluarkan sebarang catatan prestasi seperti pecutan kepada awam.

Kemudiannya, Golf RS 450 Manhart ini juga dipasang dengan suspensi talaan khas H&R dan menggunakan rim aloi Manhart Concave One 19 inci yang dibalut tayar 235/35. Selain warna warna asal yang digilap, pelanggan juga boleh mendapatkan rim ini dengan warna hitam. Brek masih lagi sama seperti asal, tetapi pelanggan masih boleh menaik taraf bahagian itu secara berasingan.

Untuk penampilan, kereta talaan Manhart ini dipasang dengan spoiler hadapan Rieger serta pelekat grafik khas Manhart, manakala di bahagian dalam pula terdapat set pedal penukar gear di stereng yang baru.