Seperti yang diketahui, semua jaringan pengedar termasuk pusat servis bertauliah semua jenama-jenama automotif di Malaysia menutup operasi mereka sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sehingga 14 April ini bagi membendung penularan wabak COVID-19. Jadi adakah ini akan menjejaskan waranti kenderaan anda sekiranya waktu servis sudah sampai ketika dalam tempoh PKP ini?

Untuk dua jenama di bawah payung UMW iaitu Toyota dan Lexus, syarikat tersebut mengesahkan bahawa waranti pelanggan mereka yang berhadapan dengan situasi ini tidak akan terjejas. Malah, sekiranya ada waranti kenderaan pelanggan yang akan tamat dalam tempoh PKP ini, UMW turut akan memanjangkannya dengan tambahan 30-hari.

Tambahan tempoh waranti berkenaan diberikan pada “hari terakhir PKP”. Ini bermaksud ia tidak tetap pada 14 April ini, tetapi tertakluk kepada arahan selanjutnya yang akan dikeluarkan oleh kerajaan selepas ini.

Menurut UMW lagi, semua kenderaan pelanggan yang sepatutnya perlu diservis sepanjang tempoh PKP ini akan dijadualkan semula oleh UMW Toyota dan Lexus Malaysia selepas tamat tempoh PKP berkenaan.