Bulan ini sepatutnya Osaka Motorcycle Show berlangsung di Jepun dan Honda mempunyai perancangan untuk memperkenalkan CB-F Concept 2020 kepada dunia buat pertama kali. Walaubagaimanapun, disebabkan dunia sekarang sedang berperang dengan Covid-19, pergerakan orang ramai adalah terbatas dan acara itu telah dibatalkan. Disebabkan itu juga, Honda cuma memperkenalkan model ini di atas talian.

Barisan model CB keluaran Honda sudah wujud sejak tahun 60-an dan model konsep ini dibuat sebagai satu penghormatan kepada sejarah lebih 60 tahun tersebut. Rekaan motosikal konsep ini mengikut gaya seperti model CB750F, bersama tetapan enjin empat silinder sebaris.

Enjin 998 cc penyejukan cecair, DOHC berserta padanan transmisi enam kelajuan pada CB-F Concept diambil daripada CB1000R baru, namun jumlah kuasa sebenarnya tidak disiarkan. Pada CB1000R, enjin ini mampu menghasilkan 143 hp pada 7,500 rpm dan 104 Nm tork pada 8,250 rpm.

Selain penampilan retro serta lampu LED yang menarik (di belakang menggunakan jalur melintang), model konsep ini juga dilihat menggunakan lengan ayun single sided Pro-Arm yang dulu dibangunkan untuk jentera lumba siri RC keluaran Honda. Suspensi pula menggunakan fork USD di hadapan dan monoshock di belakang.

Rekaan rim menggunakan cabang berbentuk Y, dan kelengkapan lain yang boleh dilihat pada motosikal konsep ini adalah seperti meter jenis digital, tetapan brek berkembar dengan angkup radial empat piston di hadapan, ekzos pendek tetapi masih mempunyai catalytic converter di bawah serta pemegang yang tinggi.