Model naked terbaru KTM 890 Duke R sebenarnya sudah didedahkan waktu pameran EICMA tahun lepas, dan kita sudah tahu perincian utamanya. Ia menggunakan asas daripada 790 Duke, tapi diberikan peningkatan seperti angkup brek Brembo Stylema dengan cakera 320 mm berkembar di hadapan, pam brek Brembo MCS, fork WP 43 mm boleh laras sepenuhnya serta ergonomik yang diubah menjadi lebih agresif.

Itu adalah naik taraf kelengkapan yang boleh dilihat terus, sementara pada bahagian enjin pula, kita diberitahu ia masih lagi unit dua silinder selari sama seperti 790 Duke, tetapi mampu menghasilkan lebih 18 hp dan 12 Nm, menjadikan kuasa keseluruhannya 121 hp pada 9,250 rpm dan 99 Nm tork pada 7,750 rpm.

Melalui video yang disiarkan oleh KTM semalam, kita boleh mengetahui apa yang dibuat oleh KTM untuk mendapatkan tambahan kuasa ini. Kapasiti enjin itu dipertingkat menjadi 890 cc (daripada 799 cc) dengan membesarkan bore menjadi 90.7 mm (daripada 88 mm) dan stroke ditambah menjadi 68.8 mm (daripada 65.7 mm). Ia kemudiannnya dipadankan dengan piston baru dan nisbah mampatan enjin ditingkatkan menjadi 13.5:1, daripada 12.7:1.

Untuk bahagian bawah enjin pula, 890 Duke R menggunakan crankshaft yang boleh berpusing 20% lebih baik berbanding sebelum ini, seterusnya dikatakan mampu membantu memberikan lebih stabiliti waktu kelajuan sekata, rpm tinggi dan mengambil selekoh. Pada bahagian head, camshaft 890 Duke R mempunyai profail yang lebih agresif dan lift yang lebih tinggi.

Walaupun tidak didatangkan dengan quickshifter (pilihan tambahan), KTM telah mempertingkat kotak gear model ini untuk memberikan penukaran yang lebih pantas dengan jarak pergerakan tuil yang lebih rapat serta spring yang lebih pantas. Untuk memastikan enjin selamat dibelasah, sistem penyejukan turut diperbaiki dengan radiator yang lebih besar.

Secara keseluruhannya, 890 Duke R mempunyai berat 166 kg (-3 kg berbanding 790 Duke) dan dilengkapi dengan sistem elektronik seperti empat mod tunggangan (Rain, Street, Sport dan Track), Motorcycle Traction Control (MTC), ABS, panel paparan TFT serta lampu LED.

GALERI: KTM 890 Duke R 2020