Ada berita baru berkenaan Nissan Rogue, atau untuk pasaran tempatan di sini dikenali sebagai X-Trail. Versi akan datang model berkenaan telah muncul dalam bentuk lakaran dokumen yang dihantar untuk kementerian ekonomi kerajaan Brazil. Walaupun tidak disebutkan nama SUV berkenaan, ia tampil agak mirip dengan model X-Trail yang diberi facelift pada 2016 lalu.

Dalam rekaan terbaru itu, SUV berkenaan menggunakan gril V-Motion dengan rekaan lampu utama yang lebih nipis. Dari sisi pula, ia masih mengekalkan bentuk yang sama seperti model semasa yang ada ketika ini – dengan sedikit perbezaan pada tiang-D.

Pendekatan rekaan dan garisan yang lebih segar pula diterapkan untuk bahagian belakang; garis dari pintu belakang yang terus bersambung ke bahagian lampu. Rekaan lampu itu sendiri juga baru, lebih tirus sama seperti yang dilihat di depan. Garis lintang yang ada juga membuatkan SUV nampak lebih lebar.

Untuk enjin, ia mungkin kekal dengan unit 2.5 liter empat-silinder sebaris yang turut digunakan oleh sedan segmen D Altima – dengan janaan 188 hp dan 244 Nm. Begitu juga dengan kotak gear CVT XTronic sebelum ini dijangka akan terus digunakan.

Di Jepun, X-Trail baru berkenaan dijadualkan diperkenal tahun hadapan dalam versi hibrid, selari dengan dengan arah tuju elektrifikasi yang diambil oleh Nissan bagi memenuhi peraturan pencemaran yang semakin ketat. Bagi Rogue di pasaran benua Amerika pula, ia dijangka akan diperkenalkan tahun ini; bagaimanapun, tiada sebarang tarikh yang telah ditetapkan.