Pilihan bagi mereka yang ingin memiliki trak pikap dalam pasaran tempatan sekarang ini agak banyak. Walaupun nampak sama, tetapi masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan yang tersendiri. Maka, di dalam video perbandingan menyeluruh yang pertama ini, kami mempertemukan dua buah trak pikap antara yang paling popular di Malaysia.

The King, Toyota Hilux yang di dalam video ini diwakili oleh versi spesifikasi paling tinggi dengan 2.8 liter tidak perlukan pengenalan panjang. Kurang lebih sudah 50 tahun model ini berada dalam pasaran dunia, dan menjad satu model penting yang laris bagi pengeluarnya.

Kedua, Mitsubishi Triton yang juga diwakili oleh versi spesifikasi paling tinggi, 2.4 liter Adventure X. Sedikit “muda” berbanding Hilux jika dirujuk kepada usia pengenalannya dalam pasaran global, ia menjadi antara model trak pikap yang paling menarik dan versatile ketika ini yang boleh anda beli.

Tetapi, adakah anda tahu perbezaan antara keduanya secara terperinci? Perbezaan harga mungkin agak senang diketahui, tetapi bagaimana pula dengan beza berat keseluruhan? Walaupun kedua-duanya guna struktur “ladder frame”, adakah tahap keselesaannya terjejas sama sekali? Mana satu yang paling selesa?

Ruang barangan di belakang model mana yang lebih besar? Semua pertanyaan ini, serta banyak lagi info-info menarik yang perlu anda tahu tentang perbezaan kedua-dua model ini kami bincangkan di dalam video perbandingan ini. Oh ya, tidak lupa juga, laporan ujian penggunaan minyak yang kami jalankan sendiri terhadap kedua-duanya. Jika belum baca, silakan. Bertenang di rumah dan tonton video ini. Kalau ada apa-apa cadangan, sila maklumkan. Ok?

Hilux vs. Triton


Toyota Hilux 2.8L

Mitsubishi Triton 2.4L