Proton hari ini mengumumkan bahawa jaminan bagi kenderaan keluaran syarikat itu yang sepatutnya tamat dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) seperti yang diumumkan oleh kerajaan akan dilanjutkan sebanyak 1,000 km atau 30 hari selepas tempoh berkenaan berakhir kelak (atau yang mana dahulu).

Perkara ini mencerminkan sokongan kepada langkah yang diambil oleh kerajaan berkaitan PKP dan juga bagi mengurangkan beban serta kerisauan pemilik serta pelanggan Proton terhadap kenderaan mereka.

Berikutan penutupan semua pusat servis Proton sepanjang tempoh PKP, jaminan sedia ada bagi setiap kenderaan masih sah dan boleh digunakan meskipun kenderaan tersebut telah melepasi tempoh servis yang sepatutnya. Pelanggan dinasihatkan untuk menyelenggara kenderaan mereka dalam tempoh 30 hari selepas hari terakhir PKP bagi memastikan waranti kenderaan mereka kekal aktif.

Pelanggan juga dinasihatkan untuk menghubungi pusat servis PROTON bagi membuat temu janji dalam tempoh 15 hari selepas hari terakhir PKP nanti. Selain itu, sementara menanti tempoh PKP tamat, Proton juga menyarankan agar pemilik untuk melakukan penyelenggaraan ringkas terhadap kenderaan mereka.

Jika ada sebarang pertanyaan lanjut, sila hubungi talian khidmat pelanggan Proton di 1800-88-8398 atau emel kepada customercare@proton.com.