Kerajaan negeri Selangor telah membenarkan bengkel-bengkel kenderaan dan juga kedai-kedai alat ganti beroperasi mulai jam 9 pagi sehingga 4 petang setiap hari, bagi tujuan kecemasan sepanjang fasa kedua Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) fasa kedua, lapor Berita Harian.

Perkara ini diumumkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan, Pengangkutan Awam Dan Pembangunan Kampung Baru, Ng Sze Han, dan menjelaskan bahawa langkah ini dibuat kerana barisan hadapan dan mereka yang terbabit dalam ‘essential services’ masih perlu keluar bekerja setiap hari.

“Kebenaran ini adalah untuk tujuan kecemasan di mana masalah kereta dapat dibaiki demi keselamatan rakyat, terutamanya mereka yang perlu bekerja dalam tempoh PKP ini yang menghadapi masalah kenderaan”, katanya.

“Tetapi semua individu, dalam apa juga situasi perlu mematuhi jarak sosial 1 meter apabila berada di tempat awam seperti itu. Bagi yang tiada keperluan untuk keluar, duduk di rumah sahaja bagi membantu mengekang penularan wabak COVID-19,” tambahnya.