Berikutan pembatalan bazar Ramadan yang sudah diumumkan secara rasmi di beberapa negeri, Grab mengambil inisiatif menyokong usaha kerajaan untuk mengekalkan penjarakan sosial, tetapi masih mahu orang ramai menikmati juadah kegemaran mereka dengan memperkenalkan e-Bazar Ramadan.

Platform jualan elektronik ini akan dilaksana bersama majlis perbandaran tempatan, dengan yang sudah mendaftar adalah kerajaan negeri Selangor dan Wilayah Persekutuan. Bagi peniaga pula, sekiranya mereka berminat untuk menyertai e-Bazar Ramadan ini, mereka perlu mendaftar dengan majlis perbandaran.

Beberapa perlu dihantar oleh peniaga yang berminat, termasuk lesen perniagaan, penyata bank, logo syarikat, senarai barang jualan bersama harganya, kad pengenalan pemilik perniagaan, gambar halaman gerai, alamat emel serta memiliki telefon pintar Android untuk menggunakan aplikasi merchant GrabFood.

.

Peniaga yang terpilih untuk menyertai e-Bazar Ramadan ini akan diberi latihan dan apabila beroperasi nanti, mereka cuma perlu menyediakan makanan atau minuman mengikut pesanan yang diterima dalam aplikasi, bungkuskan ia mengikut garis panduan yang ditetapkan dan serahkan kepada rakan penghantar Grab yang akan menghantar kepada pelanggan.

Jumlah jualan harian akan dimasukkan terus kepada akaun bank peniaga yang telah didaftarkan, namun pemprosesan bayaran mungkin akan mengambil masa antara satu hingga tiga hari bekerja bergantung kepada bank. Grab e-Bazar Ramadan akan beroperasi dari 24 April hingga 23 Mei 2020, dari jam lapan pagi hingga lapan malam. Maklumat lanjut di sini.