Waktu Mazda mendedahkan buat kali pertama crossover elektrik MX-30 pada bulan Oktober tahun lepas, syarikat Jepun itu juga telah memberitahu bahawa versi range extender yang menampilkan enjin rotary juga nanti akan diperkenalkan untuk model tersebut.

Rancangan itu nampaknya masih diteruskan, di mana dalam siaran akhbar terbaru yang dikeluarkan, Mazda menyambut enjin rotary sebagai bahagian penting sepanjang kewujudan syarikat selama 100 tahun. Perincian tepat berkenaan range extender rotary yang akan digunakan pada MX-30 ini masih belum didedah, tetapi mungkin menggunakan asas seperti sistem yang pernah diguna sebelum ini.

Pada tahun 2013, Mazda pernah mengeluarkan prototaip model Demio (Mazda 2) elektrik yang menggunakan enjin rotary single rotor 330 cc sebagai range extender dan ia mampu menghasilkan kuasa 38 hp dan jarak gerak menggunakan elektrik 380 km. Jarak ini bersamaan hampir dua kali ganda berbanding jarak yang ditawarkan oleh Demio EV biasa (tanpa range extender), iaitu sekitar 200 km.

Kenyataan akhbar Mazda juga ada menyatakan, “Syarikat sebelum ini pernah menghasilkan prototaip Mazda 2 EV dengan enjin rotary single rotor yang digunakan sebagai range extender. Sistem hampir sama berkemungkinan diguna pada MX-30, iaitu crossover elektrik bateri baru yang akan tiba di pusat pameran tahun ini.”

GALERI: Mazda MX-30 di Tokyo Motor Show 2019