Toyota Harrier generasi keempat telah diumum akan diperkenalkan Jun tahun ini, dan bakal menyaksikan platform TNGA (GA-K) untuk SUV membuat penampilan sulungnya dengan varian petrol dan hibrid. Namun, enjin petrol 2.0 liter turbocas nampaknya digugurkan daripada barisan varian bagi model baru ini.

Barisan enjin baru bagi Harrier serba baru ini terdiri daripada unit 2,487 cc suntikan terus empat-silinder petrol bagi varian hibrid, termasuk motor pada gandar depan yang menjana 120 PS/202 Nm. Selain itu, unit 1,986 cc suntikan terus Dynamic Force NA petrol yang menghasilkan 171 PS pada 6,600 rpm dan 207 Nm pada 4,800 rpm.

Kedua-dua pilihan enjin ini digandingkan dengan kotak gear CVT, dengan versi Hybrid juga turut didatangkan dengan sistem pacuan semua roda E-Four yang ditambah motor elektrik pada gandar belakang yang menghasilkan 54 PS dan 121 Nm. Versi Hybrid FWD pula akan mempunyai output sistem 218 PS, sementara versi E-Four dengan output 222 PS.

Dengan ukuran dimensi 4,740 mm panjang, 1,855 mm lebar dan 1,660 mm tinggi serta jarak antara roda 2,690 mm, SUV lima-tempat duduk ini menggunakan suspensi MacPherson Strut di depan dan jenis double-wishbone di belakang, dengan cakera brek berliang di depan sementara cakera penuh di belakang. Rim 19-inci dengan tayar 225/55R19 digunakan.

Kelengkapan keselamatan pula terdiri daripda Toyota Safety Sense, yang turut mengandungi sistem pra-perlanggaran yang turut mengesan pejalan kaki termasuk di waktu malam; pengayuh basikal juga boleh dikesan waktu siang sahaja. Ciri Intelligent Clearance Sonar dengan Parking Support Brakes pula membantu untuk menghindarkan perlanggaran dalam kelajuan rendah, seperti ketika membelok di tempat letak kereta.

Di dalam, Harrier serba baru ini menerima Digital Inner Mirror, model pertama Toyota yang dipasangkan ciri ini, membolehkan rakaman imej di bahagian depan dan belakang ketika memandu. Sistem infotainmen pula turut terkandung ciri sistem tunjuk arah T-Connect SD dengan skrin sentuh TFT 12.2-inci dengan SmartDeviceLink serta sokongan capaian Apple CarPlay dan Android Auto. Untuk audio, sistem bunyi JBL dengan sembilan pembesar suara disediakan.

Bumbung panoramik juga disertakan, model pertama juga untuk Toyota yang menerima ciri berkenaan. Ini dilengkapkan lagi dengan operasi elektrik bagi pelindung cahaya matahari dan panel elektromagnetik yang menyempurnakan lagi kualiti pada SUV ini. Tahap kebisingan dalam kabin juga lebih rendah, dengan bahagian penebat bunyi yang digunakan, termasuk pada cermin tingkap.

Ketika pelancaran nanti, Toyota Harrier generasi keempat ini akan ditawarkan dalam tujuh warna, serta tiga peringkat kemasan bagi kedua-dua pilihan enjin biasa dan hibrid.