Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Setar telah mengumumkan terdapat 14 laluan lagi akan ditutup di sekitar Alor Setar, Kedah, sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Fasa ketiga. Menjadikan keseluruhan jalan yang ditutup setakat ini ialah 21 laluan.

Menurut Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Mohd Rozi Jidin, penutupan jalan itu akan dilakukan secara berperingkat-peringkat di kawasan bandar raya ini. Ia adalah bagi mengurangkan pergerakan orang ramai di sekitar bandaraya berkenaan.

14 laluan yang terbabit ialah persimpangan lampu isyarat Pantai Johor ke Gunung Keriang, lampu isyarat Gunung Keriang ke Jalan Suka Menanti, lampu isyarat Taman Malaysia menghala ke Taman Malaysia dan lampu isyarat Hospital Lama ke pusat bandar.

Selain itu, laluan di lampu isyarat Alor Semadom ke pusat bandar, lampu isyarat Bakar Bata, lampu isyarat AEON Big menghala ke Jalan Putra, lampu isyarat Taman Pandan ke pusat bandar (dari Shahab Perdana) juga akan ditutup secara berperingkat.

Tambahnya lagi, jalan lain yang telah ditutup ialah di lampu isyarat Raden ke pusat bandar, lampu isyarat Jalan Putra menghala ke Taman Rakyat, lampu isyarat menghala Jalan Teratai menghala ke Jalan Pegawai dan simpang Hotel ABC menghala ke pusat bandar.

Jalan lain yang terlibat ialah lampu isyarat Tanjung Bendahara hingga ke Kolej Sultan Abdul Hamid (KSAH), Jalan Teluk Wanjah sebelum jejantas dan lampu isyarat Tandop menghala ke Masjid Aman, lampu isyarat Simpang Kuala menghala pusat bandar dan lampu isyarat Alor Mengkudu menghala ke Jalan Tanjung Bendahara, lampu isyarat Bunga Tanjung, lampu isyarat Ban Hoe, lampu isyarat bangunan mahkamah lama dan lampu isyarat Pekan Melayu menghala ke pusat bandar.

Setakat ini, menurut Mohd Rozi, pihaknya telah melaksanakan lapan sekatan jalan telah dibuat di daerah berkenaan.