Ramadan nanti, jadual kita sebagai umat Islam sememangnya berubah, sudah tentu sekali bila menyebut tentang makan dan minum kerana kita turut perlu bersahur sebelum waktu Subuh. Jadi bagaimana untuk kita hadapinya ketika tempoh PKP ini?

Oleh itu, Majlis Keselamatan Negara (MKN) akan menetapkan prosedur operasi standard (SOP) bagi perkhidmatan penghantaran makanan pada bulan Ramadan bermula 24 April ini, kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ketika sidang media hariannya di Putrajaya semalam, lapor Astro Awani.

Menurutnya, mesyuarat Jawatankuasa Khas pada pagi semalam memutuskan, SOP akan dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) dalam tempoh terdekat.

“Mesyuarat pagi tadi memutuskan MKN akan menyediakan SOP sewaktu bulan Ramadan termasuk penghantaran servis makanan. Kita (Kerajaan) tahu mungkin sampai sahur ada (orang) order (tempah makanan), jadi pagi ini kita minta MKN dalam tempoh dua hingga tiga hari keluarkan SOP untuk bulan puasa termasuk penghantaran dan sebagainya,” jelasnya.

Namun apa yang pasti, Ismail menyatakan bahawa radius penghantaran masih kekal 10 kilometer seperti mana yang ditetapkan sebelum ini.

Sebelum ini, menteri berkenaan sudahpun mengumumkan bahawa sebarang jenis bazar termasuk e-bazar dan bazar pandu lalu tidak akan dibenarkan sama sekali. Namun perkhidmatan penghantaran makanan atau e-hailing termasuk bagi restoran makanan segera masih dibenarkan seperti biasa sepanjang Ramadan ini.