Ramai yang keliru dengan pengumuman yang dilakukan oleh Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengenai permohonan rentas negeri yang boleh dimohon menerusi aplikasi ‘Gerak Malaysia’ atau pun di mana-mana balai polis bermula 25 April ini.

Walau bagaimana pun, ditegaskan sekali lagi, permohonan tersebut hanya untuk mereka yang terkandas di kampung yang mahu pulang ke rumah mereka dan bukannya untuk mereka yang ingin pulang ke kampung, ujar menteri berkenaan dalam sidang media hariannya sebentar tadi.

“Ada kekeliruan …yang ada di bandar nak balik ke kampung tidak boleh, daripada awal lagi kita beritahu tidak boleh. Jangan ada yang keliru untuk memohon. Yang saya sebut sebelum ini adalah untuk mereka yang terperangkap di kampung,” katanya seperti dilaporkan oleh Bernama.

Katanya, sebaik diumum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuat kuasa bermula 18 Mac, ramai yang berpusu-pusu pulang ke kampung dan kini terkandas di kampung lebih sebulan.

“Jadi kita minta mereka mendaftar namun keputusan masih belum dibuat kerana kita cuma benarkan mereka lapor kepada polis melalui dalam talian mulai 25 April supaya kita dapat informasi yang jelas berapa ramai sebenarnya yang balik sebelum PKP dan yang ingin balik semula ke tempat kerja masing-masing,” katanya.

Berbeza dengan kebenaran pulang kepada para pelajar, beliau berkata mereka boleh dibawa pulang beramai-ramai dengan menaiki bas memandangkan status kesihatan mereka diketahui oleh pihak pentadbir.

“Tetapi untuk mereka yang di kampung, mereka tinggal di kawasan berasingan dan tidak diketahui status kesihatan mereka,” katanya.

Jelasnya, banyak perkara lain perlu diteliti oleh Kementerian Kesihatan, Majlis Keselamatan Negara dan Polis Diraja Malaysia sebelum keputusan kebenaran untuk pulang ke tempat masing-masing dibuat.

“Kalau dibolehkan, barulah kerajaan akan menyediakan Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ketat bagaimana untuk mereka pulang. Keputusan untuk memberikan kebenaran dijangka akan diperoleh pada 1 Mei ini dan selepas itu barulah perbincangan lanjut akan diadakan.

“Jadi bukan automatik mereka (yang terkandas di kampung) boleh balik ke Kuala Lumpur (dan negeri-negeri lain),” katanya.