Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) telah mengumumkan pembukaan semula kaunter-kaunter perkhidmatannya bermula 29 April nanti. Beberapa perkhidmatan terpilih akan ditawarkan pada hari bekerja, tetapi bagi tempoh yang lebih singkat iaitu dari jam 8.30 pagi hingga 1 tengahari di empat Pejabat Wilayah APAD (Tengah, Selatan, Timur, Utara) serta kaunter APAD di cawangan JPJ.

Lima perkhidmatan yang akan terlibat di kaunter-kaunter tersebut ialah Permohonan Membaharui Lesen, Permohonan Semula, Permohonan Melesenkan Kenderaan Mengikut Surat Tawaran Kelulusan (STK), Serahan Dokumen Kelulusan dan Kad Pemandu.

Bagi lain-lain perkhidmatan di kaunter, sebarang kemaskini akan diumumkan berdasarkan situasi semasa Covid-19 di nehara ini dan keputusan kerajaan terhadap Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Fasa empat PKP akan bermula dari 29 April hingga 12 Mei nanti.

Bagi menjamin keadaan terkawal dan selamat serta bagi mematuhi peraturan PKP, mereka yang bergejala atau mempunyai simtom tidak dibenarkan untuk datang ke mana-mana kaunter APAD, sementara bagi yang hadir pula perlu mengamalkan penjarakan sosial setiap masa.