Hari ini Honda Malaysia (HM) mengumumkan operasi di beberapa pusat servis berdaftar mereka kembali dibuka waktu kawalan pergerakan (PKP) ini selepas mendapatkan kebenaran daripada kementerian perdagangan antarabangsa dan industri (MITI).

Walaubagaimanapun, pelanggan yang mahu menghantar kenderaan perlulah membuat temu janji terlebih dahulu dan khidmat tidak diberikan kepada mereka yang datang secara terus (walk-in). HM juga telah mewujudkan protokol yang ketat untuk mengelakkan penyebaran Covid-19 termasuk mengimbas suhu dan penggunaan cecair pembasmi kuman waktu tiba.

Sesiapa yang menunjukkan suhu lebih daripada 37.5 celsius atau menunjukkan sebarang tanda yang berkaitan dengan Covid-19 seperti demam, batuk dan susah bernafas akan dinasihatkan untuk meninggalkan premis dan mendapatkan rawatan secara segera.

Demi memastikan terdapat penjarakan sosial, pelanggan yang sudah mempunyai temu janji boleh terus beredar selepas meninggalkan kenderaan di pusat servis dan berhubung dengan penasihat servis melalui telefon. Selain untuk pelanggan, kebersihan serta penjarakan sosial antara pekerja juga sentiasa dijaga.

HM juga memberitahu bahawa pembukaan semula pusat servis ini akan dilakukan secara berperingkat dan senarai pusat servis yang dibuka akan dikemas kini masa ke semasa di dalam laman web rasmi Honda Malaysia.