Hari ini, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah membuat pengumuman bahawa bermula 4 Mei 2020, hampir semua kegiatan ekonomi di negara ini akan kembali dibuka tetapi dengan garis panduan yang ketat untuk mengurangkan risiko kesihatan atau penularan wabak Covid-19.

Walaupun begitu, masih ada sektor-sektor dan aktiviti yang masih dilarang apabila Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ini bermula 4 Mei nanti atas empat sebab utama iaitu sukar untuk mengawal keadaan orang yang ramai, kemungkinan terdedah kepada titisan pernafasan, sukar mengawal perilaku, kemungkinan kontak rapat serta keberadaan dalam ruang rapat dan tertutup.

Secara amnya, senarai aktiviti dilarang yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) dibahagikan kepada 23 tajuk dan aktiviti khusus yang dilarang dinyatakan di bawahnya. Anda boleh melihat senarai penuh seperti yang tertera di dalam gambar.

Antara yang termasuk dalam senarai ini adalah aktiviti keagamaan di rumah ibadat, perhimpunan, persidangan, sukan yang melibatkan perhimpunan penyokong, aktiviti melipat pakaian di kedai dobi, kedai gunting rambut, penggambaran filem, pesta makanan dan pelbagai lagi. Selain itu, anda juga masih perlu ingat, perjalanan rentas negeri masih lagi tidak dibenarkan.

Kami juga mahu mengingatkan kepada anda semua, walaupun hampir semua kegiatan ekonomi sudah dibenarkan, anda masih perlu menjaga kesihatan dan jarak sosial antara satu sama lain bagi mengelakkan penularan Covid-19 ini. Sekiranya penularan wabak ini kembali teruk, tidak mustahil kawalan pergerakan yang ketat akan dilaksana semula.