Polis Daerah Petaling Jaya telah memaklumkan perubahan sekatan jalan raya dan pembukaan semula jalan yang ditutup bagi pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) mulai hari ini, 4 Mei 2020. Ia adalah bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas dan mengatur semula barisan anggotanya untuk penugasan mobile di kawasan tumpuan ramai seperti pasaraya, pasar awam, pusat komersil dan pusat riadah.

Terdapat sembilan lokasi sekatan jalan raya yang telah ditamatkan iaitu di Tol NPE PJS2, Tol Subang, Tol Sungai Buloh, Tol Kota Damansara, Tol Damansara, KM34.1 Lebuhraya Persekutuan (arah KL ke Klang), Persiaran Surian, Royal Chulan (masuk/keluar).

Walau bagaimana pun, terdapat satu lokasi sekatan jalan raya yang baharu iaitu di Batu 8 1/2 Jalan Klang Lama (berhadapan Wisma Ann Joo).

Manakala terdapat empat penutupan jalan yang masih beroperasi iaitu di Jalan PJS 5/46 (Gasing Indah, Petaling Jaya), dan tiga lokasi di Kota Damansara; Jalan Mahogani (Seksyen 9), Jalan Persiaran Jati (Seksyen 8) dan Jalan Persiaran Sungai Buloh.

Untuk pengguna yang perlu ke kawasan terbabit, bolehlah menggunakan laluan alternatif iaitu Jalan Persiaran Kenanga-Tol Kota Damansara, Jalan Persiaran Surian-Palm Spring Kota Damansara, dan Jalan Persiaran Tropicana-Casa Tropicana.

Bagi penutupan jalan yang tidak lagi beroperasi pula melibatkan laluan lampu isyarat PJU 8.1 Damansara dan Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) susur keluar Mutiara Damansara.

Walau bagaimana pun, Polis Daerah Petaling Jaya menasihatkan orang ramai supaya terus mematuhi PKPB agar rantaian COVID-19 dapat diputuskan.