Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM) telah mengumumkan pembukaan semula oeprasi di semua pusat servisnya dalam kapasiti penuh susulan daripada Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) sejak awal minggu ini.

Pengedar di seluruh negara akan mematuhi garis panduan ketat yang telah dikeluarkan, serta menganjurkan kempen “Safe Hands” yang memberi tumpuan kepada tiadanya sentuhan secara langsung ketika menerima atau menyerahkan kenderaan kepada pelanggan, penjelasan melalui video, sanitasi sebelum dan selepas kenderaan diselenggarakan sementara bayaran pula dilakukan secara elektronik tanpa tunai.

Pengedar terpilih juga ada menawarkan perkhidmatan menjemput kenderaan dan menyerahkannya kembali kepada pelanggan. Slot servis kenderaan bagaimanapun hanya melalui temujanji sahaja. Untuk itu, pelanggan dinasihatkan untuk menghubungi pusat servis Volkswagen pilihan mereka terlebih dahulu untuk membuat temujanji.

Pelanggan dan frontliner yang telah membuat tempahan melalui kempen Welcome Back sebelum ini akan diberi keutamaan, bergantung kepada kekosongan. Premis terlibat akan selalu disanitasi, sementara bacaan suhu badan akan diambil bagi semua staf dan pelanggan yang hadir.

“Dalam usaha kami untuk memenuhi keperluan lepas jualan pelanggan, kami juga mematuhi norma-norma baru seperti penjarakkan sosial, dan kebersihan serta sanitasi adalah perkara penting sebagai langkah penghindaran yang perlu diambil. Kempen “Safe Hands” yang kami anjurkan memenuhi semua keperluan itu,” ujar Pengarah Urusan VPCM, Erik Winter.