Setelah ditutup sejak 20 Mac lalu berikutan perintah kawalan pergerakan (PKP), pusat pemeriksaan Puspakom kini sudah kembali dibuka untuk operasi penuh. Walaubagaimanapun, ia dibuka lima hari sahaja dalam masa satu minggu, dengan operasi dari jam 8 pagi hingga 5.30 petang.

Ini adalah sama untuk semua cawangan, cuma tempoh lima hari itu adalah terdiri daripada Isnin hingga Jumaat untuk cawangan di Lembah Kelang, Negeri Sembilan, Melaka, Pulau Pinang, Perak, Perlis, Pahang, Sabah dan Sarawak manakala untuk Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu dibuka dari hari Ahad hingga Khamis.

Sebarang perubahan berkenaan waktu operasi ini akan diberitahu pada masa hadapan, sekiranya ada, untuk mengikut peraturan semasa yang ditetapkan oleh pihak berkuasa. Perkara ini boleh diketahui melalui ruangan ‘Pengumuman’ di dalam laman web rasmi serta laman sosial Puspakom.

Semua jenis kenderaan, komersial dan persendirian kini boleh kembali menggunakan khidmat Puspakom walaubagaimanapun mereka perlu membuat temu janji terlebih dahulu melalui aplikasi MyPuspakom. Mereka kemudiannya perlu hadir ke pusat pemeriksaan mengikut tarikh dan masa yang ditetapkan.

Pelanggan juga diminta untuk mengikuti peraturan yang telah ditetapkan di pusat pemeriksaan yang termasuk pemakaian topeng muka, satu pemandu untuk satu kenderaan, jangan berhimpun dan mengamalkan penjarakan sosial pada sepanjang masa.