Honda Malaysia telah mengumumkan kesemua cawangan pengedarannya di seluruh negara telah kembali beroperasi, dengan mengamalkan langkah-langkah pencegahan demi memastikan tahap keselamatan para pelanggan dan kakitangan terjamin.

Ini termasuklah mewajibkan pemeriksaan suhu badan setiap kali memasuki premis, dan sekiranya bacaan suhu badan melebihi 37.5 darjah selsius, atau pun mempunyai simptom termasuk demam, batuk atau kesukaran bernafas, individu berkenaan akan dinasihatkan supaya meninggalkan premis untuk mendapatkan bantuan perubatan dengan kadar segera.

Selain itu, penjarakan sosial dan jumlah pengunjung dihadkan juga akan dilaksanakan untuk semua cawangan, malah kafe di dalam premis tidak akan dibuka. Ibu bapa juga dinasihati agar tidak membawa anak-anak kecil bersama, malah semua sudut permainan kanak-kanak akan ditutup. Syarikat ini turut menambah, pembersihan dan pembasmian kuman juga akan kerap dilakukan bagi mencegah penularan wabak pandemik COVID-19.

Bagi pelanggan yang ingin menghantar kenderaan untuk diselenggara, perlukan membuat temujanji terlebih dahulu, tiada sistem ‘walk-in’ dibenarkan. Malah, perkhidmatan ‘car drop’ juga ditawarkan di mana ia membenarkan pelanggan yang telah membuat temujanji untuk meninggalkan kenderaan masing-masing di pusat servis dan perbincangan atau pun maklumat yang diperlukan akan dibuat menerusi panggilan telefon dengan penasihat penyelenggaraan.