Hari demi hari, semakin ramai yang menjadi korban akibat pemandu mabuk, termasuk yang baharu sahaja terjadi di Kuantan semalam. Justeru, Menteri Pengangkutan Dr. Wee Ka Siong menyatakan bahawa pindaan untuk hukuman lebih berat terhadap mereka yang melakukan kesalahan tersebut perlu disegerakan.

Menulis menerusi laman facebook rasminya, menteri berkenaan menyatakan bahawa pindaan berkenaan mestilah dimuktamadkan pada pertengahan Jun ini.

“Saya menggunakan kesempatan sempena cuti Hari Raya Aidilfitri dan dalam tempoh PKPB ini untuk berada di Pejabat Menteri Pengangkutan bagi meneliti semua cadangan berkaitan pindaan ke atas Akta Pengangkutan Jalan 1987 khususnya berkaitan kesalahan memandu di bawah pengaruh alkohol / dadah / memandu secara berbahaya sehingga menyebabkan kecederaan atau meragut nyawa pengguna jalan raya lain.

“Justeru itu, pada 1 Jun 2020, saya akan memanggil satu sesi taklimat di MOT bersama JPJ untuk segera meneliti dan menyemak cadangan pindaan Akta berkaitan. Pindaan Akta ini mestilah dimuktamadkan dalam pertengahan Jun ini dengan mengambilkira pandangan orang ramai melalui kajian soal selidik yang sedang dijalankan, sebelum ianya dibentangkan di dalam mesyuarat Jemaah Menteri,” tulis beliau dalam kenyataan berkenaan.

Berkenaan kajian soal selidik yang dinyatakan olen menteri tersebut, anda digalakkan untuk menyertai soal selidik yang dibuat oleh Kementerian Pengangkutan tersebut menerusi PAUTAN INI.

Dr. Wee turut menegaskan bahawa selari dengan kenyataannya sebelum ini, beliau akan bertindak dan komited demi pembelaan kepada mangsa korban dalam kemalangan maut dan juga menegakkan keadilan untuk keluarga mangsa.