Dalam perutusan khas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin petang ini, beliau mengumumkan kerajaan memperkenalkan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (#PENJANA) dengan tema Bersama Menjana Ekonomi. Di bawah PENJANA, ia merangkumi 40 inisiatif bernilai RM35 bilion bertujuan membantu memperkasakan rakyat, melonjakkan perniagaan dan merangsang ekonomi.

Antara inisiatif yang diumumkan ialah memperkenalkan program MY30 iaitu pas perjalanan tanpa had bagi mengurangkan kos perbelanjaan harian rakyat yang menggunakan pengangkutan awam terutamanya ke tempat kerja.

Menurut Perdana Menteri, pas perjalanan berharga RM30 sebulan ini adalah untuk orang ramai yang menggunakan pengangkutan awam di bawah seliaan Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) di Lembah Klang termasuk perkhidmatan Aliran Transit Ringan (LRT), Transit Aliran Massa (MRT), bas Rapid KL dan KL Monorel. Inisiatif ini terbuka kepada semua warganegara dan akan berkuatkuasa selama enam bulan bermila 15 Jun 2020.

Kami akan membawakan maklumat lanjut mengenai program MY30 ini apabila Prasarana mengeluarkan kenyataan media mengenainya.