Beberapa jalan di Meru, Klang ditutup serta merta mulai hari ini sehingga 21 Jun 2020 berikutan insiden sebahagian kerangka projek pembinaan pembinaan Transit Aliran Ringan 3 (LRT3) runtuh awal pagi tadi.

Kegagalan struktur kerangka besi ketika kerja menuang konkrit dalam projek berkenaan dipercayai menyebabkan struktur itu bengkok. Penutupan jalan dilaksanakan bagi kerja pembersihan di lokasi terbabit dibuat.

Ketua Polis Daerah Klang Utara, Asisten Komisioner Nurulhuda Mohd Salleh, memaklumkan kejadian berlaku di Batu 2, Jalan Meru menghala ke Meru berhadapan Bangunan TM Point itu walau bagaimana pun tidak membabitkan kemalangan jiwa.

“Jalan Meru ditutup dari arah Pusat Bandar ke Meru. Orang awam boleh menggunakan laluan alternatif iaitu Jalan Meru-Jalan Sentosa 41-Jalan Meru. Jalan Kedah (susur ke Jalan Meru) juga ditutup, orang awam boleh menggunakan laluan alternatif iaitu Jalan Kedah-Jalan Meru (arah ke Pusat Bandar Klang),” katanya seperti yang dilaporkan oleh The Star.

Mengulas mengenai kronologi kejadian katanya, pihaknya dihubungi Sunway Construction selaku pemaju projek berkenaan, pada jam 6 pagi bagi membuat kawalan lalu lintas yang agak sesak ketika kejadian.

“Kejadian berlaku jam 5.15 pagi tadi, pihak terbabit memaklumkan dihubungi pegawai keselamatan tapak projek yang bertugas bahawa semasa kerja-kerja pembinaan dijalankan, struktur kerangka keluli gagal menampung beban sehingga menyebabkan struktur itu membengkok ke bawah dari ketinggian 7 meter,” katanya lagi.