Rapid Rail Sdn Bhd, anak syarikat Prasarana Malaysia Berhad, yang merupakan pengendali perkhidmatan monorel Rapid KL telah mengesahkan bakal menerima tujuh tren empat gerabak baharu secara berperingkat pada tahun hadapan, sekali gus menjanjikan para penumpang perjalanan yang lebih selesa dan waktu menunggu yang lebih singkat.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Abdul Hadi Amran berkata set tren itu adalah antara tujuh set tren empat gerabak yang akan dibekalkan oleh Scomi Transit Projects Sdn Bhd kepada Rapid Rail bermula Mac hingga Disember 2021.

Tujuh set ini merupakan sebahagian daripada 12 set tren empat gerabak yang dibekalkan oleh Scomi dan kini sedang menjalani proses pemeriksaan dan pemasangan komponen-komponen penting di depoh berkenaan sebelum menjalani proses ujian dan persijilan daripada badan-badan berwajib.

Selain meningkatkan kapasiti khususnya ketika waktu puncak pagi dan petang, tren monorel empat-gerabak baharu berupaya meningkatkan lagi keselesaan para penumpang, di samping mengekalkan kekerapan tren pada purata lima minit. Tren dua-gerabak mempunyai kapasiti 214 penumpang, manakala tren empat-gerabak boleh memuatkan sehingga 430 penumpang.

Dengan rangkaian sepanjang 8.6km dan 11 stesen yang strategik di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur, perkhidmatan monorel, yang dikendalikan oleh Rapid Rail, memberikan keselesaan kepada warga kota untuk bergerak tanpa terperangkap di dalam kesesakan lalu lintas sambil dapat menikmati keindahan bandaraya Kuala Lumpur.