Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ) melalui hubungan kerjasama strategik dengan pihak PLUS Malaysia Berhad, telah menubuhkan Pusat Kawalan Penguatkuasa Lebuhraya “Enforcement Highway Monitoring Center” JPJ Malaysia di Plaza Tol (Lama) Jelapang. Pusat Kawalan di lokasi ini telah mula beroperasi sejak 1 Julai 2020.

Untuk makluman, UPLR berfungsi bagi mengawal selia segala aktiviti Unit Penguatkuasaan Lebuhraya (UPLR) yang melibatkan empat Zon penguatkuasaan. UPLR telah mula beroperasi pada Februari 2018 di Stesen Penguatkuasa Lebuhraya Zon Tengah di R&R Dengkil.

Kemudian, UPLR telah diperkasakan melalui pembukaan beberapa stesen yang lainnya iaitu. di Stesen Penguatkuasa Lebuhraya Zon Utara di R&R Gunung Semanggol, Stesen Penguatkuasa Lebuhraya Zon Timur di R&R Paka dan Stesen Penguatkuasa Lebuhraya Zon Selatan di R&R Pagoh.

Antara tugas UPLR ialah penguatkuasaan terhadap kesalahan melanggar peraturan lalulintas di lebuhraya, dan pemantauan serta tindakan terhadap kenderaan perdagangan termasuk isu teknikal, membawa lebih muatan serta meletakkan kenderaan di lorong kecemasan di sepanjang lebuhraya. Selain itu, UPLR juga memantau dan memastikan semua Kamera AwAS sepanjang Lebuhraya PLUS berfungsi dengan baik pada setiap masa.

Menerusi Stesen Penguatkuasa Lebuhraya ini, orang ramai juga boleh mendapatkan perkhidmatan JPJ seperti membuat aduan awam, semakan saman JPJ dan semakan senarai hitam JPJ/PDRM.

Dalam sidang media selepas pelancaran Stesen Penguatkuasa UPLR di Jelapang pagi tadi, Ketua Pengarah JPJ, Datuk Seri Shaharuddin Khalid turut memaklumkan sepanjang enam bulan pertama tahun 2020, sebanyak 2,419 kes kesalahan melibatkan lesen memandu dan cukai jalan telah dikesan oleh UPLR.

Manakala bagi tempoh yang sama juga, sebanyak 546 kes tujuh kesalahan utama telah dikesan iaitu melibatkan kesalahan memandu di lorong kecemasan (209 kes), penggunaan telefon bimbit sewaktu memandu (54), tidak memakai tali pinggang keledar (31), kenderaan lebih muatan (151) dan membawa muatan bahaya (119).