Pengedar rasmi motosikal Vespa di Malaysia, Didi Resources Sdn Bhd telah melancarkan siri istimewa Racing Sixties untuk model Sprint 150 dan GTS 300 HPE dengan harga masing-masing RM19,100 dan RM31,400 termasuk sekali dengan jaminan dua tahun atau 20,000 km.

Model siri Racing Sixties ini mengenakan ubah suai sporty hasil inspirasi daripada perlumbaan Gentleman Riders tahun 60-an, di mana Vespa juga dipilih sebagai jentera oleh pelumba. Selain kehebatan berlumba, perlumbaan ini juga mendapat perhatian kerana jentera dihias dengan penampilan yang unik dan menyerlah.

Ada dua warna yang ditawarkan untuk setiap model Racing Sixties moden ini iaitu hijau dan putih, dan masing-masing dihias lagi dengan grafik kuning dan merah. Rim diwarnakan emas manakala bahagian seperti tuil brek, pemegang belakang, pelindung ekzos, kemasan keliling lampu, peletak kaki dan cermin sisi yang biasanya berwarna krom diganti dengan warna hitam matte.

Melengkapkan penampilan keseluruhan model Racing Sixties ini adalah tempat duduk baru yang dibalut dengan kulit nubuck dan disalut dengan PVC untuk menjadikannya tahan cuaca, serta lencana Racing Series berhampiran kotak letak barangan.

Spesifikasi teknikal Sprint Racing Sixties masih sama seperti Sprint 150 yang berada dalam pasaran sekarang, iaitu menggunakan enjin satu silinder suntikan bahan api 154.8 cc i-GET 12.7 hp dan 12.8 Nm manakala GTS Racing Sixties pula menjadi model pertama yang tiba di Malaysia dengan enjin satu silinder suntikan bahan api 278 cc HPE baru yang mampu menghasilkan kuasa 22.8 hp dan 26 Nm tork.

Enjin ini lebih berkuasa berbanding enjin model GTS yang berada dalam pasaran Malaysia sekarang, sementara model GTS biasa (bukan Racing Series) dengan enjin HPE akan dilancarkan tidak lama lagi untuk pasaran Malaysia.

GALERI: Vespa Sprint Racing Series

GALERI: Vespa GTS Racing Series